naglowek3.jpg
Czwartek, 02.05.2024    
Imieniny: Longiny, Toli, Zygmunta
burglo1.png
Mieszkańcy pytają - Burmistrz odpowiada:
Ważne!

Regulacja gospodarki wodno-ściekowej - etap 2:
Warto wiedzieć

Przydatne linki

pz.jpg
obywatel_slider.(5047590_3443284).jpg
Powiatowy lekarz weterynarii ostrzega przed ptasią grypą!
grafika
Załączniki:
09-02-2015    

W związku z zagrożeniem wystąpienia na terytorium Polski wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 należy podjąć działania zmierzające w kierunku zabezpieczenia utrzymywanego w gospodarstwach drobiu przed dostępem dzikiego ptactwa.

Powiatowy Lekarz Weterynarii zwraca uwagę na konieczność wzmożenia w tym zakresie czujności przez producentów drobiu - zarówno utrzymujących drób w warunkach fermowych, jak i osób utrzymujących ptaki w chowie przydomowym.

Ptasia grypa to bardzo zaraźliwa choroba wirusowa atakująca wszystkie gatunki ptaków wolnożyjących i domowych (największe straty w hodowlach kur i indyków).

Wirus może przeżyć w środowisku kurnika do 5 tygodni, w mięsie drobiowym nawet 30 dni, dezaktywuje go obróbka termiczna. Wirus jest wrażliwy na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne. Najczęstszym źródłem zakażenia są ptaki wolnożyjące będące bezobjawowymi nosicielami, a w szczególności migrujące ptaki wodne. Wirus wydalany jest do środowiska w dużych ilościach z kałem oraz w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych.

Do zakażenia dochodzi poprzez kontakt bezpośredni (kontakt z dzikimi ptakami) oraz pośrednio poprzez zanieczyszone pasze, środowisko, sprzęt, środki transportu i ludzi.

Jakie są objawy choroby u ptaków domowych?
- apatia, objawy nerwowe;
- u drobiu nieśnego - gwałtowny spadek nieśności, miękkie skorupy jaj;
- zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków;
- silne łzawienie i kichanie, duszność;
- biegunka;
- zwiększona śmiertelność - może dochodzić nawet do 100% stada.

Jak zabezpieczyć się przed grypą ptaków?
Należy zwrócić szczególną uwagę na podniesienie poziomu zabezpieczenia epizootycznego oraz przestrzeganie zasad bioasekuracji w gospodarstwie:
- zabezpieczyć obiekty inwentarskie przed dostępem dzikiego ptactwa tak, aby nie miało ono kontaktu z ptakami domowymi oraz paszą;
- zabezpieczyć karmidła i poidła przed zanieczyszczaniem ich przez ptaki wolnożyjące;
- zabezpieczyć wejścia do kurników matami dezynfekcyjnymi nasączonymi środkiem dezynfekcyjnym;
- uniemożliwić wstęp osobom postronnym do pomieszczeń inwentarskich dla drobiu, w warunkach fermowych prowadzić rejestr wejść ludzi oraz wjazdów środków transportu;
- stosować jednorazową odzież ochronną podczas czynności wykonywanych na terenie kurnika;
- unikać odwiedzania miejsc, w których występują skupiska ptaków - wizytowania innych ferm, kurników, gołębników, targowisk i wystaw drobiu;
- wszystkie zabiegi w zakresie dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu ptaków, paszy i UPPZ wykonywać z należytą starannością;
- myć ręce po każdym kontakcie z drobiem;
- produkty pochodzące od drobiu (mięso, jaja) spożywać po uprzedniej obróbce termicznej.

Szczegóły w załączniku.

OS/UM, PM

PDF
DRUKUJ
POWRÓT
KONTAKT
Decyzja użytkownika w zakresie plików Cookie na niniejszej stronie

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W programie służącym do obsługi Internetu można zmienić ustawienia dotyczące plików cookie.Korzystanie z tego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących plików cookie oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

Akceptuje powyższe warunki